· 

Op het lijntje lopen

Vanaf nu loop ik op het lijntje in plaats van tussen de lijntjes. Want wees nu eens eerlijk, het is zo leuk om er nu en dan eens naast te lopen.


Als ik een tekening maakte, omlijnde ik deze altijd met een fijn zwart stiftje. Meestal deed ik dit voordat ik begon te verven. Dat lijntje was voor mij heel belangrijk omdat het mijn werk perfectioneerde. Het gaf me zekerheid.

Het idee om het zwarte lijntje achterwege te laten kwam in mij op toen ik op een moment dacht 'ik trek mijn zwarte lijntjes achteraf en ga nu eens echt uit de bol met veel water in mijn aquarelverf. Ik maakte in mijn schetsboek een grove schets met potlood en ging aan de slag. Omdat ik de controle losliet, voelde dit ontzettend bevrijdend en rustgevend. Het natte water deed me denken aan opgeslagen verdriet en ondanks de tranen in mijn ogen was ik gelukkig. Ik had immers mijn innerlijke kind leren helen en dit werkje voelde als een soort afsluiten van een verwerkingsperiode. Toen ik klaar was met verven en zag wat het resultaat was dacht ik ''maar waarom zet ik altijd eerst zwarte lijnen? Het is toch veel zachter, rustiger en kunstzinniger zonder harde en zwarte lijntjes?"


Als creatief coach besefte ik plots dat de lijntjes mij een gevoel van veiligheid en van perfectie gaven. Ze deden me voelen dat ik alles onder controle had. Tot het moment dat ik het gevoel kreeg dat ik gevangen zat door altijd tussen de lijntjes te kleuren. Door altijd te doen wat hoorde dacht ik dat ik liever gezien zou worden, maar eerlijk waar, ik ben hierdoor een stuk mijn ware zelf verloren. Ik ben goed zoals ik ben! Mijn besluit staat dus vast. Ik loop zoveel mogelijk op de lijn en ernaast i.p.v. tussende lijnen. Het liefst van al wil ik die lijntjes weg, maar dat is in onze maatschappij niet altijd mogelijk.

Heb jij daar al eens over nagedacht? Loop jij ook teveel tussen de lijntjes waardoor je jezelf gevangen voelt? Wil jij ook altijd alles onder controle hebben? Moet alles altijd perfect zijn? Misschien is het tijd om daar iets aan te veranderen? Misschien is het tijd om los te laten?

Reactie schrijven

Commentaren: 0