· 

Ik geloof in jou!

Het begint met in jezelf geloven...

Je kunt maar in jezelf geloven als je voldoende zelfvertrouwen hebt en dat is nu net iets wat sommige mensen weinig hebben. En ja, ook ik heb daarmee te maken 'gehad'. Ik kwam altijd heel zelfverzekerd over, maar vanbinnen speelde zich iets heel anders af. Als binnen en buiten niet afgestemd zijn op elkaar zuigt dat een mens letterlijk leeg. Dat is ook wat er met mij eind augustus 2022 gebeurde.

Er is altijd een reden waarom je weinig zelfvertrouwen hebt en daardoor niet in jezelf gelooft. Het is dan ook heel belangrijk om dit voor jezelf na te gaan. Misschien heb je als kind of in je jeugd iets meegemaakt waar je jezelf over schaamt? Misschien heeft iemand jou laten voelen dat jij er niet toe doet? Misschien maakte je een fout waardoor jouw zelfvertrouwen is verdwenen? Misschien is het wel, zoals bij mij, een opeenstapeling van verschillende momentjes?

Ik heb voor mezelf alles onderzocht. Stap voor stap ben ik alles uit mijn verleden gaan ontrafelen. Het was confronterend en soms echt lastig, maar het was vooral ook boeiend en interessant om te merken dat je het echt kunt veranderen. Gelukkig ben ik een doorzetter en ik heb uiteindelijk alles wat vroeger gebeurd is, aanvaard. Met compassie kijk ik terug naar mijn jongere zelf, maar ook naar mensen die het beste met me voor hadden. Momenteel voel ik me zelfs ontzettend dankbaar voor wat ik in het verleden heb meegemaakt want het heeft mij  inzichten gebracht die van onschatbare waarde blijken te zijn. 

Wat ik zelf leerde, is dat de weg naar meer geloof in mezelf een weg is die ik vooral zelf moest aangaan. Het eerste wat ik ontdekte is dat ik eigenlijk maar in mezelf geloofde als ik bevestiging kreeg van mijn omgeving. Ik deed dus alles om steeds maar die bevestiging te krijgen. !!Energieslurpend dus!! Gelukkig heb ik een fantastische psychologe die mij tot inzichten heeft gebracht. Zij plantte zaadjes waar ik verder mee aan de slag ben gegaan. Na een opleiding tot creatief therapeut werd mijn interesse in psychologie nog meer gewekt en dus las ik boeken, volgde muziektherapie en volgde nog meer opleidingen. Daarin leerde ik nog meer. Leren geloven in jezelf start met het ontdekken wat jouw positieve kanten zijn en ze ook echt geloven. Als je hart stevig genoeg gevuld is met positieve eigenschappen word je zelfzekerder en geloof je steeds een beetje meer in jezelf. Het gevolg is dat anderen je minder kunnen raken en dus kwetsen. Ken jij je positieve eigenschappen? Geloof jij er echt in? Weet dat het een lange, hobbelige weg is, maar als je doorzet ga je echt openbloeien!


Maar de ander moet ook in jou geloven...

Er is wel een grote 'maar' want je kunt nog zo hard in jezelf geloven, als er in je omgeving niemand 'echt' in je gelooft als mens, als niemand jou nu en dan een welgemeend duwtje in de rug geeft, krijg je geen 'echte' bevestiging. Geen bevestiging betekent terug minder geloof in jezelf. Je omgeving is dus heel belangrijk en soms moet je die noodgedwongen veranderen. Let op! Zoals eerder vermeld, is het zo dat wanneer je alleen maar in jezelf gelooft als anderen in je geloven, geloof je niet echt in jezelf! Er is dus een wisselwerking nodig en in eerste instantie moet het vooral uit jezelf komen!

Nu ik terug meer in mezelf geloof en geloof me 'dat is met vallen en opstaan' voel ik me zelfzekerder en ik voel mijn zelfvertrouwen dag na dag toenemen. Ik voel zelf dat ik steeds meer in mezelf geloof en ik straal dit ook uit. Zeker als ik zo nu en dan van mijn omgeving positieve feedback krijg. Ik voel me dan vanbinnen groeien en dat geeft me zoveel energie. Energie die me vooruit stuwt en dat is zalig!

Reactie schrijven

Commentaren: 0